Exportverbod India

24-07-23 De regering in India heeft op 20 juli jl. een verbod ingesteld voor de export van (non-Basmati) witte rijst.

In 2022 exporteerde India 21 miljoen ton rijst, goed voor ca 40% van de wereldwijde export. Een exportverbod werd al verwacht, maar niet zo snel als nu het geval is. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het El Nino-fenomeen, dat wereldwijd extreme weersomstandigheden veroorzaakt. Daarnaast is ook de torenhoge inflatie in India een belangrijke reden. India heeft een beleid om de armen te ondersteunen met 5 kg rijst per maand. Een van de provincies is overgegaan tot het uitdelen van geld, een indicatie dat er te weinig rijst is om uit te delen. Hiertoe zijn de alarmsignalen afgegaan en is een verbod ingesteld om nog langer rijst te exporteren.

De wereldwijde rijstproductie is nu bijgesteld van 512 naar 508 miljoen ton. Sommige analisten voorspellen een nog lagere productie, omdat de extreme weersomstandigheden de oogsten in India, Pakistan, China en Bangladesh bedreigen (droogte, overstromingen en orkanen). Vietnam en Thailand kunnen dit gat niet opvullen. De rijstprijzen waren sinds medio 2022 al gestegen naar het hoogste punt in tien jaar tijd. De verwachting is dat het Indiase verbod grote gevolgen zal hebben voor de markt. De wereldproductie ligt op het laagste niveau in twintig jaar, waardoor de de wereld-rijstvoorraden drastisch zullen afnemen.


In Europa zijn we in afwachting van de Europese rijstoogst (met name Italië en Spanje). Deze zal naar normaal gesproken in september / oktober van het land afkomen. Na een winter met weinig sneeuwval (minder smeltwater in het voorjaar), hebben de boeren in het algemeen tot nu een goede zomer. De rijstplant ontwikkelt zich goed door goede temperaturen en voldoende water. De komende weken zullen hierin cruciaal zijn als duidelijker wordt wat de invloed van de hittegolf zal zijn op de groei van de rijstplant.

Door het exportverbod van India verwachten wij dat de langgraan rijst op korte termijn in prijs zal stijgen. Boeren en pellerijen zullen in afwachting hiervan, ook hun prijzen voor de Europese origine aanpassen. Breukrijst zal ook iets duurder worden. Deze soorten worden namelijk het meest geëxporteerd vanuit Azië. Voor de andere rijstsoorten (medium en rondgraan) verwachten wij niet direct gevolgen. Hieronder valt ook risotto-rijst. Hiervoor zullen we eerst de Europese rijstoogst moeten afwachten.