augustus 2022

 

Problemen oogst 2022 Italië

 

De droogte van 2022, een van de warmst geregistreerde jaren, heeft in heel Noord-Italië en daarbuiten ernstige schade toegebracht aan gewassen. Alle rijstboeren, sommigen meer en sommigen minder, hebben ernstige problemen gehad. De overvloedige regenval eind juli gaf een tijdje rust maar in de door hagel getroffen gebieden was het opnieuw een klap. In de regio Novara vrezen boeren tot wel 70% van hun oogst te verliezen. De nieuwe oogst wordt medio september verwacht. Tegen die tijd zullen we een beter beeld hebben van de kwaliteit en hoeveelheden. Zoals het er nu naar uitziet, zijn nieuwe prijsstijgingen onvermijdelijk.

 

Toen begin dit jaar duidelijk was dat er tekorten aan water dreigde te ontstaan (door de weinige sneeuwval in de winter), zijn er meer boeren overgegaan op andere gewassen dan rijst, bijvoorbeeld soja.
Rijst wordt onder water verbouwd en gebruikt grote hoeveelheden water. Gewassen zoals sojabonen kunnen besprenkeld worden met de zogenaamde “rotolone”. Deze techniek optimaliseert het gebruik van water, omdat het een-tiende tot een-twintigste gebruikt tov rijst. Het telen van soja is vanaf het begin een economisch offer geweest, want soja heeft een lager rendement en opbrengst.

 

Meest dramatische seizoen
In Italië wordt nu al gesproken over het meest dramatische rijstseizoen in 70 jaar tijd. Schaarse sneeuwval en weinig regen, resulteerden in weinig water in rivieren en opslagreservoirs. De extreme temperaturen ‘verbranden’ de rijstplant, waardoor er veel verloren gaat.

 

Klimaatverandering
De aan de gang zijnde klimaatveranderingen leiden tot een stijging van de temperatuur met als gevolg een vermindering van sneeuwval en de vorming van gletsjers, evenals een toename van verdampingsverschijnselen. Tegelijkertijd zijn we getuige van meer en meer extreme regenachtige verschijnselen met afwisseling van droogteverschijnselen. Intense gebeurtenissen forceren een lozing van water naar de zee in plaats van ze te laten accumuleren, wat niet bijdraagt aan het vullen van de reservoirs.