Vorig jaar werden er in diverse Europese landen warmte- en droogterecords verbroken: meer dan 110 opeenvolgende dagen zonder regen, temperaturen van meer dan 2 graden boven het gemiddelde en de hevigste regenval in 65 jaar tijd. Naast een droge winter met weinig sneeuwval, was er een warm voorjaar, een hete zomer en vooral tekorten aan water door schaarste aan regen. Het jaar 2022 werd gekenmerkt door dramatische scenario’s veroorzaakt door een reeks toevalligheden. Gedurende het hele jaar stond het water in rivieren historisch laag, vooral vanaf de Alpen tot aan de monding van de Po.
De situatie in Europa
Als gevolg hiervan zijn toen veel rijstvelden in Italië en Spanje verloren gegaan, voor sommige rijstvariëteiten kwam er tot wel 70% minder van het land. Hierdoor liepen de prijzen op die vandaag de dag nog steeds op historisch hoge niveaus staan.
In de huidige situatie zien we wederom een winter met heel weinig sneeuw in Europa. Volgens milieuorganisaties is er in de Alpen 53% minder sneeuw gevallen dan normaal. Als er vanaf nu tot december in alle maanden regen zou vallen én normale temperaturen zouden worden geregistreerd, zouden er nog steeds watertekorten zijn. In het Gardameer staat het water nu 60 cm lager dan normaal en de stranden zijn maar liefst 16 meter langer geworden. Ook in Venetië staan de grachten zelden zo leeg als nu het geval is.
In de lente- en zomermaanden zal veel minder smeltwater naar beneden komen. Dit betekent dat we ook tijdens de komende (rijst)oogst, weer met problemen te maken kunnen krijgen. Boerenorganisaties noemen de situatie ernstiger dan in 2022. De Povlakte in Italië is het kloppend hart van de Italiaanse voedselproductie. Er wordt niet alleen rijst verbouwd maar ook tarwe, groente en fruit.
Gelukkig worden er stappen ondernomen om hulpmiddelen beschikbaar te stellen voor de landbouw. In de komende dagen wordt er een zogenaamd ‘Waterdecreet’ gepresenteerd. Er zal meer geïnvesteerd moeten worden in een betere infrastructuur om waterverspilling tegen te gaan. Door een slechte kwaliteit van de buizen, gaat er nog veel water verloren in aquaducten en waterleidingen. Het watermanagement moet stevig aangepakt worden om de droogtecrisis aan te pakken. De vraag is of dat op tijd zal zijn.
In het onderstaande filmpje is een duidelijke uitleg te zien van hoe de droogte ontstaat.
Neem voor meer informatie, prijzen en prognoses contact met ons op.
Net bij het Gardameer geweest, water staat zeer hoog ook de omliggende rivieren.
Alles zeer groen en ruim voldoende irrigatie water, bericht is niet van toepassing op 2023 maar op 2023