Wij updaten je graag de laatste foodtrends, één van de huidige foodtrends is de veelzijdigheid van polenta!

Polenta is een Noord-Italiaans gerecht en wordt gemaakt van maïsgries of maïsmeel en stamt oorspronkelijk af uit de zeventiende eeuw, toen Venetiaanse scheepslui voor het eerst maïs meebrachten uit Amerika. Polenta werd van oudsher gegeten door minderbedeelden: deze maïspap vulde goed en was nog goedkoper dan brood. Het werd bereid in een koperen pot boven een vuur en een uur lang geroerd worden met een houten stok.

Inmiddels is het een echt comfortfood en bereiden we het eenvoudig in een pan. Bovendien is er nu ook een instant variant, welke binnen 5 minuten klaar is. Polenta brengt de warmte en gezelligheid met zich mee door de geschiedenis en kent vele bereidingswijzen voor de lekkerste gerechten met polenta!

Oorspronkelijk werd polenta gegeten als pap maar de laatste jaren zijn er diverse varianten bedacht. In Italië gebruiken ze het nu zelfs in zoete desserts! Normaliter dient polenta als een vervanger van een koolhydraatbron, zoals aardappelen, rijst of pasta.

Hoe ontstaat polenta?

Maïsmeel ontstaat door het vermalen van maïskorrels welke zijn gebroken en ontkiemd. Dit meel kan tot fijne, middelgrote of grove deeltjes vermalen worden. Grof vermalen maïs heeft een andere naam: maïsgries. Na het vermalen wordt de maïs gezeefd tot de gewenste deeltjesgrootte. Maïsgries wordt door bakkers bijvoorbeeld vaak over brood gestrooid om te decoreren. Indien je voorkeur uitgaat naar een wat grovere polenta, kies je voor polenta op basis van maïsgries. Voor een fijne polenta, kies je voor het fijnere maïsmeel.

Polenta is, in de meeste gevallen en merken, glutenvrij en wordt veel gegeten door vegetariërs en veganisten. Het bevat veel koolhydraten en zetmeel, waardoor het erg voedzaam is.

Polenta is op verschillende manieren te bereiden. Het vergt wel enige moeite, het moet namelijk minimaal 45 minuten op het vuur staan onder regelmatig roeren. Tegenwoordig zijn er ook veel varianten op de markt die al voorbereid zijn en slechts 5 tot 10 minuten verwarmd moeten worden. Zachte polenta dient soms als vervanger van aardappelpuree. Zachte polenta kun je lekker op smaak brengen met boter, kruiden of kaas. Harde polenta wordt op dezelfde manier als zachte polenta bereid, alleen laat je harde polenta na het verwarmen afkoelen en opstijven. Daarna kun je de polenta in reepjes of plakken snijden en grillen, bakken of juist koud serveren.

Omdat polenta een zeer veelzijdig, maar nog iets onbekender product is, bieden we je graag inspiratie om zelf eens aan de slag te gaan in de keuken!

Polenta frietjes met Parmezaanse kaas en rozemarijn

Polenta frietjes met Parmezaanse kaas en rozemarijn

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Bekleed een grote ovenschaal met huishoudfolie.
  2. Rasp de Parmezaanse kaas.
  3. Rits de blaadjes van het takje rozemarijn en hak deze fijn.
  4. Breng een liter water aan de kook in een grote pan.
  5. Meng in een kom het maismeel met de paprikapoeder, knoflookpoeder, rozemarijn en zout.
  6. Voeg het mengsel toe aan de pan met water en roer dit door zodat het mengsel geen klonten bevat.
  7. Verwarm het maismeel volgens de aangegeven tijd op de verpakking.
  8. Voeg de Parmezaanse kaas en 2 el olijfolie toe.
  9. Verdeel de polenta over de met huishoudfolie bedrukte schaal en druk dit met de achterkant van een lepel glad. Laat dit mengsel afkoelen en zet het minimaal een half uur in de koelkast.
  10. Verwarm de oven voor op 200ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  11. Haal het mengsel uit de koelkast en snijd in reepjes, zodat het frietjes worden.
  12. Verdeel de polenta frietjes over de bakplaat en besprenkel met olijfolie.
  13. Bak de polenta frietjes in 30 minuten krokant en mooi bruin.

Tip! Serveer de polenta frietjes met truffelmayonaise of tzatziki!

Polenta met spinazie en champignons

Polenta met spinazie en champignons

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk en de bouillon in een steelpan tot het kookt.
  2. Klop geleidelijk de polenta erdoor en laat onder voortdurend kloppen binden.
  3. Draai het vuur laag en laat onder regelmatig roeren met een pollepel de polenta inkoken tot een romige polenta.
  4. Rasp de Parmezaanse kaas boven de polenta en meng dit door het mengsel.
  5. Voeg naar wens zout & peper toe.
  6. Maak de paddenstoelen schoon en bak ze in een pan bruin, voeg de spinazie toe tot deze slinkt.
  7. Voeg de gedroogde oregano en zout & peper toe.
  8. Verdeel de polenta over vier borden en voeg het groentemengsel toe.
  9. Rasp naar wens nog Parmezaanse kaas boven de polenta.

Polenta is dus een zeer veelzijdig product en leent zich uitstekend als (koolhydraat) vervanger! Het is, zodra je het onder de knie hebt, fijn te bereiden en kan zelfs gebruikt worden als canvas voor culinaire kunstwerken. Hopelijk hebben wij je geïnspireerd om eens aan de slag te gaan met polenta en te genieten van de romige smaak en veelzijdigheid! Benieuwd naar meer receptinspiratie? Neem dan hier een kijkje.