Vandaag bracht onze Kim een bezoek aan TuttoFood in Milaan. In deze blog deelt zij de meest opvallende highlights en trends die op deze beurs naar voren kwamen.

TuttoFood, Milaan was weer een culinair spektakel. De (overwegend) Italiaanse producenten van levensmiddelen hebben met originele stands weer de beste chefs ingevlogen om de mooiste ingrediënten en producten te presenteren. Het was een lust voor het oog!

Tuttofood-milano-2023

Welke trends op het gebied van rijst, granen, zaden, deegwaren vielen op?

1) The Taste of Nature!

Bravo’s slogan geeft precies weer wat de standhouders willen benadrukken. Pure, eerlijke producten zonder kunstmatige additieven en smaakversterkers. Hoewel TuttoFood zich meer als een internationale beurs wilt positioneren om ook buitenlandse exposanten aan te trekken, blijft het toch een Italiaans feestje, waar de standhouders met trots hun regionale identiteit (D.O.C.G.) uitdragen.   

2) High-protein en glutenvrij

Couscous en pasta op basis van peulvruchten kregen een prominente plek deze editie. Met de hogere eiwit- en vezelgehaltes zijn deze producten ideaal voor een voedzame maaltijd.

Traditionele pasta van durum tarwe blijft voor mij nog altijd een favoriet, maar de huidige glutenvrije pasta’s – op basis van rijst en mais –  zijn bijna niet meer van de traditionele te onderscheiden.

3) Europese oergranen- en zaden

Na de trends van Zuid-Amerikaanse zaden als quinoa en chiazaad, willen we terug naar lokale granen met kleinere CO2-voetafdruk. Wilde rijst (officieel geen rijst, maar een grassoort!) werd voorheen alleen in Canada en de VS verbouwd, maar Europese boeren hebben deze rijstsoort nu ook omarmd. Deze nootachtige ‘rijst’ is hoog in eiwit en bevat meer vezels dan witte rijst. Ook de Italiaanse spelt ‘farro’, blijft een populaire grondstof voor pasta, brood en andere deegwaren.

tuttofood-milano-2023

4) Polenta

Een gerecht uit Noord-Italië gemaakt van maismeel (dus glutenvrij 12) is niet alleen bij ons in Nederland nog relatief onbekend, maar ook in Zuid-Italië weten ze er nog niet goed raad mee. Tuttofood is dus een mooie gelegenheid voor maismeelproducenten (o.a. Molino Favero) om ook hun eigen landgenoten kennis te laten maken met de toepassingen van dit product. Polenta is een mooie vervanger voor bijvoorbeeld aardappelpuree, maar het kan ook de ster van een gerecht zijn, door het lekker aan te maken met Parmezaanse kaas en dit krokant af te bakken.

5) Italiaanse sushi rijst

Risottorijst blijft de corebusiness voor de rijstmolens uit de Piëmont, maar ze maken ook ontzettend goede sushirijst. De rijstsoort selenio is een mooie ronde rijst, wat tot een glanzende korrel wordt gepareld en geslepen. Het is dus echt niet meer nodig om de Calrose rice te importeren!

Wil je meer weten over deze trends en producten, neem dan contact met ons op.